Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης – Σ.Α.Ε.Κ.

ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΟΥ Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»

 

Διεύθυνση: Μεσογείων 152, Αθήνα 115 27

Τηλέφωνο:   2107704748-2107763326

E-mail:        saekgramm@sotiria.gr

Ώρες Λειτουργίας:  8:00 π.μ. - 2:00 μ.μ.

 

Ανθρώπινο δυναμικό

Διευθύντρια: Κουρνέτα Βασιλική

Τηλέφωνο: 210 7763326

 

Καθηγητές:

Πιτσιάβα Ευλαμπία

Κροσάρη Ιουλία

Τηλέφωνο: 210 7763219, 2107763730

 

Υπεύθυνη Γραμματείας:

Σιαφάκα Μαρία

Τηλέφωνο: 2107704748

 

Ιστορικό Σχολής

Η Nοσηλευτική Σχολή του Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η Σωτηρία», ιδρύθηκε το έτος 1949 ως Μονοτάξιος Σχολή Βοηθών Νοσοκόμων υπό την αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας. Έκτοτε, λειτουργεί ακολουθώντας τις εκάστοτε αλλαγές του εκπαιδευτικού συστήματος.

Από το 2015 λειτουργούσε ως Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης – Δ.Ι.Ε.Κ, από το 2024 μετονομάστηκε σε  Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης-Σ.Α.Ε.Κ και παρέχεται η ειδικότητα:

  1. Βοηθός Νοσηλευτικής Μονάδων Εντατικής Θεραπείας

και απευθύνεται στους αποφοίτους Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Η θεωρητική κατάρτιση πραγματοποιείται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις του ΔΙΕΚ, στο χώρο του Νοσοκομείου, πλήρως εξοπλισμένες με σύγχρονο υλικό-τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ η κλινική και πρακτική άσκηση πραγματοποιείται στις κλινικές και στις ΜΕΘ του Νοσοκομείου, συμπεριλαμβανομένης και της νέας πολυδύναμης υπερσύγχρονης διεθνών προδιαγραφών ΜΕΘ δυναμικότητας 50 κλινών.

 

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων που υλοποιούνται από τη Σ.Α.Ε.Κ. Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», τη Δευτέρα 03 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό Σεμινάριο Ανανηπτών  «ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ της ΖΩΗΣ και ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΠΙΝΙΔΙΣΤΗ»,

Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Σ.Α.Ε.Κ. και οργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΕΕΚΑΑ) σύμφωνα με τα πρότυπα των Διεθνών Οργανισμών στις Νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση.

Εκπαιδεύτηκαν είκοσι δύο  καταρτιζόμενοι της Σ.Α.Ε.Κ., οι οποίοι έλαβαν πιστοποιητικό εκπαίδευσής τους στη «ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ της ΖΩΗΣ και ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΠΙΝΙΔΙΣΤΗ».

Ευχαριστούμε θερμά την  Ελληνική Εταιρεία Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης για την θετική ανταπόκρισή της στο αίτημα μας για εκπαίδευση των καταρτιζόμενων της Σ.Α.Ε.Κ., καθώς και τον Υπεύθυνο του Σεμιναρίου κο Τζαννή  Πολυκανδριώτη και την εκπαιδεύτρια κα Κουκά Αικατερίνη.

   

    

 

 

 ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ  ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ  ΔΙΑΛΕΞΗΣ

24-5-2024  Οι καταρτιζόμενοι της Σ.Α.Ε.Κ. παρακολούθησαν  διαδραστική  διάλεξη  με θέμα : «Εργασιακό Στρες, Υγεία και Ασθένεια. Τεχνικές διαχείρισης  Στρες» από την κ.Χρυσοβιτσάνου  Χρύσα  Νοσηλεύτρια  MSc Στρες και Προαγωγή υγείας, MSc Πρόληψη  και Προαγωγή Ψυχικής Υγείας, Πρόεδρος Εκπαίδευσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, Προϊσταμένη Τομέα Νευρολογίας και Εξωτερικών Ιατρείων του Αιγινήτειου Νοσοκομείου. 

 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ  ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Την Παρασκευή 24 Μαΐου2024 καταρτιζόμενοι και εκπαιδευτικό προσωπικό της Σ.Α.Ε.Κ. παρακολούθησαν τις εργασίες ημερίδας με θέμα: «Παρουσίαση προγράμματος μαθησιακής κινητικότητας ΕRASMUS + 2023 της Σ.Α.Ε.Κ. Ψ.Ν.Α. στη Βουδαπέστη με τίτλο: Πρακτική  Καταρτιζόμενων σε δομές Ψυχικής Υγείας». Η Ημερίδα διοργανώθηκε από τη Σ.Α.Ε.Κ. Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «ΔΑΦΝΙ» και πραγματοποιήθηκε σε χώρο του ιδίου Νοσοκομείου.

     

 ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ  ΚΑΙ  ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ  ΜΥΕΛΟΥ  ΤΩΝ  ΟΣΤΩΝ

Στις 17/5/2024  στη  Σ.Α.Ε.Κ  Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» πραγματοποιήθηκε  ενημέρωση των καταρτιζόμενων για την αξία του εθελοντισμού, και  για την  σημασία της ύπαρξης εθελοντών δοτών μυελού των οστών .

 Στη συνέχεια   πραγματοποιήθηκε η δειγματοληψία και η εγγραφή νέων εθελοντών  μυελού των οστών από την Κ. Παπαδοπούλου Μαρία  Νοσηλεύτρια ΠΕ στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου « ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» .

 

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

Πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 16-5-2024, εκπαιδευτική επίσκεψη  των καταρτιζόμενων του Δ’ εξαμήνου της  Σ.Α.Ε.Κ. Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»,  ειδικότητας Μ.Ε.Θ, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Σκοπός της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν να ενημερωθούν οι καταρτιζόμενοι, αναφορικά με την εν γένει λειτουργία και το πλαίσιο των παρεχόμενων υπηρεσιών του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Οι καταρτιζόμενοι ενημερώθηκαν από την κα Α. Μπριασούλη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Κέντρου, για το πλήρες φάσμα διάγνωσης και θεραπείας όλων των παθήσεων της καρδιάς, τη διαδικασία μεταμόσχευσης πνευμόνων, τις επεμβάσεις και τη νοσηλευτική φροντίδα σε νεογνά, βρέφη και παιδιά, καθώς και για τους στόχους στην παροχή εξατομικευμένης φροντίδας υγείας, βάση διεθνών προδιαγραφών που εγγυώνται την ασφάλεια και την υψηλού επιπέδου νοσηλευτική φροντίδα. Επιπλέον, ενημερώθηκαν από την κα Π. Μαγαλιού, Υποδιευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, για το ρόλο  του Βοηθού Νοσηλευτή και το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του στο πλαίσιο του πολυδιάστατου και ουσιαστικού  ρόλου του στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

      

 

 ΕΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ  ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ

Στις 29/3 και 26/4/2024 πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις κατά ομάδες των καταρτιζόμενων του Β’ εξαμήνου στο νοσοκομείο Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Σκοπός των εκπαιδευτικών επισκέψεων ήταν να γνωρίσουν οι καταρτιζόμενοι, στο πλαίσιο του μαθήματος «Γυναικολογία –Παιδιατρική» που διδάσκονται στο Β΄ Εξάμηνο, τις δομές και τη λειτουργία του συγκεκριμένου Νοσοκομείου,καθώς και τον ρόλο και τη συμβολή των νοσηλευτών στη φροντίδα παιδιατρικών ασθενών. Η ξενάγηση σε τμήματα του νοσοκομείου, η ενημέρωση  για τις υπηρεσίες που  παρέχει και τον σκοπό  τους, και η παρεχόμενη φροντίδα των εγκαταλειμμένων παιδιών έγινε από την  κα Δερδεμέζη Αγγελική υπεύθυνη του  γραφείου Εκπαίδευσης.

    

 

 

  

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ   ΣΤΗ  ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

 Στις 13-3-2024  πραγματοποιήθηκε,  στο πλαίσιο του μαθήματος  Ψυχιατρική-Νευρολογία, εκπαιδευτική επίσκεψη από καταρτιζόμενους  του Β’ Εξαμήνου  στη Ψυχιατρική Κλινική   του Γ.Ν.Ν.Θ.Α «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» και στο τμήμα  Κλινικής  Βραχείας Αποδέσμευσης φαρμακευτικής Αγωγής. Στο πλαίσιο της επίσκεψης    πραγματοποιήθηκε ομιλία  με θέμα  «Αντιμετώπιση   και επικινδυνότητα   του Ψυχικά Ασθενή  στο  Γενικό Νοσοκομείο» από τον κ. Κουλουρίδη Αναστάσιο, Νοσηλευτή με ειδίκευση στην Ψυχική Υγεία.

   

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΣΤΗ ΣΑΕΚ 

 Στις 5-4-2024 ,στο πλαίσιο της προώθησης της πρόληψης  των εξαρτήσεων, πραγματοποιήθηκε ομιλία  στους καταρτιζόμενους  του Β’  εξαμήνου  από το Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης  και Έγκαιρης  Παρέμβασης  ΚΕΘΕΑ, με εισηγήτρια  την Ελένη Παππά Στέλεχος  της Μονάδας  Πρόληψης  και Έγκαιρης  Παρέμβασης ΠΗΓΑΣΟΣ -ΙΚΑΡΟΣ .

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΙΝΩΝ ΠΡΟΠΛΑΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΩΝ «Α.ΣΥΓΓΡΟΣ»

Πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 04.04.2024, εκπαιδευτική επίσκεψη  των καταρτιζόμενων του Β’ εξαμήνουτης Σ.Α.Ε.Κ. Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», στο Μουσείο  Κέρινων Προπλασμάτων του Νοσοκομείου Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων «Α.ΣΥΓΓΡΟΣ».

Το Μουσείο δημιουργήθηκε το 1912 και περιέχει 1600 κέρινα προπλάσματα, τα οποίααρχικά δημιουργήθηκαν από τον καθηγητή Γεώργιο Θ. Φωτεινό, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής του.

Τα κέρινα προπλάσματα χρησιμοποιήθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα ως εκπαιδευτικό υλικό και αποτελούσαν ουσιαστικό μάρτυρα της δερματολογικής εικονογραφίας και είναι το σημείο όπου η τέχνη συνεργάζεται με την επιστήμη. Αποτελούν το κύριο μέσο διδασκαλίας καθώς και ενθύμιο των ασθενών που εμπιστεύτηκαν στους τεχνίτες το βασανισμένο σώμα τους, με σκοπό να συνεισφέρουν στην ιατρική γνώση.

Η ξενάγησηστο χώρο έγινε από την κ. Πολυχρονοπούλου, διοικητικό προσωπικό  του Μουσείου.  

Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε ομιλίαμε θέμα: «Ιστορία,Ενημέρωση και Πρόληψη  Αφροδίσιων Νοσημάτων», από την κ Τσοβίλη, Επισκέπτρια Υγείας

     

                  

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ  ΝΕΦΡΟΥ  ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»

Στις  20/3 και 21-3-2024οι καταρτιζόμενοι  του Δ’ εξαμήνου  της Σ.Α.Ε.Κ πραγματοποίησαν εκπαιδευτική  επίσκεψη,ανά ομάδες  με συνοδεία εκπαιδευτικών,στη  Μονάδα Τεχνικού Νεφρού  του Νοσοκομείου « Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»  Σκοπός της εκπαιδευτικής επίσκεψης είναι να γνωρίσουν οι καταρτιζόμενοι στο πλαίσιο του μαθήματος «ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ (ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ)» που διδάσκονται στο Δ΄ Εξάμηνο, τη λειτουργία της Μονάδας Τεχνικού Νεφρού , καθώς και τον ρόλο και τη συμβολή  του νοσηλευτικού προσωπικού στη συγκεκριμένη Μονάδα.  

Την Τετάρτη 16-01-24 πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο

Δ.Ι..Ε.Κ  Γ.Ν.Ν.Θ.Α  «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ,τιμώντας τη με την παρουσία τους,εκπρόσωποι απο τη

Διοικητική και Νοσηλευτική Υπηρεσία του Νοσοκομείου.

Ευχόμαστε καλή  χρονιά σε όλους.

Η Διευθύντρια του ΔΙΕΚ

Βασιλική Κουρνέτα

  

 

   

 

ΓΑΛΙΛΑΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

18/12/2023

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ  ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ  ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ (Μ.Α.Φ) «ΓΑΛΙΛΑΙΑ »

 Το Δ.Ι.Ε.Κ στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας πραγματοποίησε στις 14 και 15/12/2023 εκπαιδευτική επίσκεψη στην Μονάδα  Ανακουφιστικής  Φροντίδας (Μ.Α.Φ) «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» της  Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής. Είναι μια Πρότυπη Μονάδα  Ανακουφιστικής  Φροντίδας  στη χώρας μας  που προσφέρει δωρεάν ολοκληρωμένες Υπηρεσίες  Ανακουφιστικής Φροντίδας  σε ασθενείς με καρκίνο και σε ασθενείς με νόσο του κινητικού νευρώνα. Στην επίσκεψη  συμμετείχαν  οι καταρτιζόμενοι του Γ΄ εξαμήνου  χωρισμένοι σε 2 ομάδες. Στο πλαίσιο της επίσκεψης οι καταρτιζόμενοι και οι εκπαιδευτικοί  ξεναγήθηκαν  στους χώρους της Μονάδας και ενημερώθηκαν από το προσωπικό της  για το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της , τις διαθέσιμες υπηρεσίες που παρέχει, το ρόλο των λειτουργών υγείας που υπηρετούν  στους διαφορετικούς  τομείς  της διεπιστημονικής ομάδας καθώς και το ρόλο  και τη συμβολή  των εθελοντών στο παρεχόμενο έργο της.  

Σημαντική ήταν η συμβολή στην επίτευξη  του σκοπού της επίσκεψης του συντονιστή του τμήματος Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης κ.Μουλάλη Ανδρέα-Χένρι,της  κ.Χαραλαμπίδου Βιβή, και του κ. Καραγιάννη Ματθαίου  και τους ευχαριστούμε θερμά .

 

   

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

Το Δ.Ι.Ε.Κ Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας, πραγματοποίησε, την Παρασκευή  24/11/2023, εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας ΝέαςΜάκρης, το οποίο  παρέχει Υπηρεσίες  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στους μόνιμους κατοίκους της έδρας του και   της  ευρύτερης περιοχής. 

Στην επίσκεψη συμμετείχαν οι καταρτιζόμενοι του Α΄ εξαμήνου του Δ.Ι.Ε.Κ., συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικό προσωπικό.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης οι καταρτιζόμενοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης και ενημερώθηκαν, από το προσωπικό του Κέντρου Υγείας, για το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας, για την εν γένει λειτουργία και το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών του Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης, καθώς και για το ρόλο και τη συμβολή των νοσηλευτών  στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σημαντική ήταν η συμβολή στη επίτευξη του σκοπού της επίσκεψης του Υπεύθυνου για το Συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης κ. Ιωάννη Σακελλάρη, της Υπεύθυνης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας  κας.Μαζαράκη,  της Νοσηλεύτριας  του  Κέντρου Υγείας  της  κας.Μήτα  καθώς και του συνόλου του προσωπικού, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.